niedziela, 16 czerwca 2013

Mam smak na makaron chow mein z łososiem, szpinakiem i szparagami

W końcu piękna pogoda! Żeby jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, wybieram ostatnio bardzo szybkie posiłki. A że makaron Chow mein potrzebuje jedynie czterech minut na bycie gotowym, wybrałam go jako podstawę do poniższego dania.


Potrzebujemy

  • 100 g wędzonego łososia (w plastrach, brzuszki lub plastry polędwicy z łososia)
  • 5-6 zielonych szparagów
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 2 porcje makaronu Chow Mein - zwykle to połowa opakowania
  • na sos: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka miodu
  • sezam

Przygotowanie

Szpinak myjemy i dusimy na łyżce masła około dwóch minut. Szparagi gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie około 3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby zachowały kolor. Kroimy na około 2cm kawałki. Łososia kroimy z nieregularne kawałki. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 4 minuty. Mieszamy składniki na sos. Odcedzamy makaron. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię razem z sosem, łososiem, szpinakiem i szparagami. Podgrzewamy około 2-3 minuty cały czas mieszając. Podajemy posypane sezamem.





2 komentarze:

  1. Wygląda po prostu rewelacyjnie! Szparagi zawsze mnie trochę odstraszały, ale to danie mnie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń