piątek, 7 czerwca 2013

Mam smak na szybkie piknikowe tarty i tortille

Kilka osób i niewiele czasu na przygotowanie szybkiego posiłku, który można zjeść i na ciepło i na zimno? Poniższe trzy potrawy przygotowałam w niecałą godzinę. Podobno wszystkim smakowało :)


Tarta ze szparagami i pomidorami

Potrzebujemy

  • około pół pęczka szparagów
  • gotowe ciasto francuskie
  • kilka - około 6 - pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Rozkładamy ciasto francuskie na prostokątnej blaszce. W odległości około 1cm od brzegu tworzymy delikatne nacięcia. Po upieczeniu zrobi nam się ramka. Ważne, żeby całkiem nie przeciąć ciasta. Szparagi gotujemy na parze lub we wrzątku (około 3 min), mają pozostać jędrne. Po odcedzeniu wkładamy na chwilę do zimnej wody, żeby zachowały kolor. Pomidorki kroimy na plasterki. Mieszamy śmietanę, jajko, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Smarujemy ciasto (wnętrze ramki) wymieszaną śmietaną. Układamy szparagi i pomidorki. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić kiedy ciasto nam się zarumieni. Podajemy na zimno lub ciepło (np. posypane parmezanem lub z dodatkiem sosu czosnkowego).


Tarta z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą 

Potrzebujemy

  • płat ciasta francuskiego
  • 2 garście rukoli
  • kilka pomidorków suszonych
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • dwie kulki mozzarelli

Przygotowanie

Rozkładamy ciasto francuskie. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut w 180 stopniach. Nie przejmujcie się jak wystrzeli wam do góry, po wyjęciu spokojnie opadnie. W tym czasie kroimy pomidory, szynkę w paski i mozzarellę w plasterki. Po wyciągnięciu ciasta rozkładamy na nim mozzarellę, na to szynkę i pomidory. Wkładamy do piekarnika na jeszcze około 10 minut - aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypujemy rukolą, świeżo zmielonym pieprzem i kropimy oliwą z oliwek.




Proste tortille z łososiem

Potrzebujemy

  • 6 tortilli
  • opakowanie mixu sałat
  • opakowanie wędzonego łososia w plastrach
  • serek śmietankowy - np. Philadelphia, Twój smak

Przygotowanie

Tortille smarujemy serkiem. Układamy kawałki porwanego łososia i sałatę. Można pokroić jedną tortillę na 5 kawałków i podawać poukładane "na stojąco" lub zjadać w całości :)




1 komentarz:

  1. Widzę pełno smaków, które lubię :) !

    Pozdrawiam,


    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń