Szybka przystawka lub dodatek do śniadania. Przestawiam trzy różnokolorowe pasty: hummus, pasta z groszku zielonego, tapenada z czarnych oliwek. Pierwsza już wcześniej się pojawiła, przepisy na dwie pozostałe poniżej.
Pasta z zielonego groszku i ricotty
Potrzebujemy
- dwie szklanki mrożonego groszku
- 250g ricotty
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Groszek zielony gotujemy i odcedzamy. Wszystko razem blenderujemy.
Tapenada z czarnych olwiek
Potrzebujemy
- słoik oliwek - ok. 400g
- dwie łyżki soku z cytryny
- skórka z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Blenderujemy (lub gdy mamy cierpliwość bardzo drobno siekamy - będzie nieco lepsze ;)).
Wyszły świetnie! Oliwkowa ma ciekawy cytrynowy posmak. Największą popularnością cieszyła się groszkowa, ale wszystkie zniknęły w tempie błyskawicznym ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! W przyszłości postaram się dodać przepisy na pasty w innych kolorach - pastę z pieczonej papryki czy buraczany hummus ;)
Usuń