środa, 14 sierpnia 2013

Mam smak na kolorowe pasty na przystawkę

Szybka przystawka lub dodatek do śniadania. Przestawiam trzy różnokolorowe pasty: hummus, pasta z groszku zielonego, tapenada z czarnych oliwek. Pierwsza już wcześniej się pojawiła, przepisy na dwie pozostałe poniżej.


Pasta z zielonego groszku i ricotty

Potrzebujemy


  • dwie szklanki mrożonego groszku
  • 250g ricotty
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Groszek zielony gotujemy i odcedzamy. Wszystko razem blenderujemy.



Tapenada z czarnych olwiek

Potrzebujemy

  • słoik oliwek - ok. 400g
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Blenderujemy (lub gdy mamy cierpliwość bardzo drobno siekamy - będzie nieco lepsze ;)).



2 komentarze:

  1. Wyszły świetnie! Oliwkowa ma ciekawy cytrynowy posmak. Największą popularnością cieszyła się groszkowa, ale wszystkie zniknęły w tempie błyskawicznym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! W przyszłości postaram się dodać przepisy na pasty w innych kolorach - pastę z pieczonej papryki czy buraczany hummus ;)

      Usuń