Potrzebujemy
- 140g mąki
- 50 ml wody
- łyżka oleju
- przyprawy: u mnie część z papryką ostrą, część z rozmarynem
- szczypta soli
Przygotowanie
Podane składniki mieszamy na ciasto. Wałkujemy bardzo cienko - ciasto jest na granicy przerwania ;) Kroimy na prostokąty (mniej więcej). Układamy na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Pieczemy po 2-3 minuty z każdej strony. Odkładamy do wystygnięcia. Z powyższych proporcji wyszyły mi dwie blachy macy.Gdyby ciasto za bardzo Wam się "ciągnęło" posypcie stolnicę i wałek solidnie mąką.
Ja swoją macę zjadłam z hummusem z oliwą z oliwek i świeżo zmielonym pieprzem. Po przepis na hummus odsyłam tutaj.
A żeby nasza maca z hummusem mogła robić za posiłek można podać do niej prostą sałatkę. Na przykład taką - z pomarańczą, kurczakiem i serem pleśniowym.
Potrzebujemy
(na dwie porcje)- opakowanie mieszanki sałat lub sałata lodowa
- 1 pomarańcza
- 50 g sera pleśniowego - lazur, rokpol, gorgonzola
- pierś kurczaka
- dwie kromki chleba
- kilka orzechów włoskich
Na dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
Przygotowanie
Sałatę myjemy i suszymy. Pomarańczę obieramy i kroimy na fragmenty. Ser kroimy w kostkę. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Mieszając, prażymy go tam około 3 minuty. Kurczaczka oczyszczamy, nacieramy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą. Smażymy w całości, a następnie kroimy w kostkę. Mieszamy składniki na dressing. Wszystko łączymy.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz