Mam kilka zaległych przepisów do dodania, ale to - dzisiejsze danie zdecydowanie zasługuje na pierwszeństwo. Nam smakowało bardzo :)
Potrzebujemy
- spora pierś kurczaka
- jeden średni bakłażan
- pół puszki pomidorów bez skórki
- kilka pistacji
- ząbek czosnku
- cebula dymka
- pół łyżeczki startego imbiru
- łyżeczka zielonej pasty curry
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka sosu sojowego
- ryż jaśminowy
Przygotowanie
Najpierw zajmujemy się kurczakiem. Myjemy go, osuszamy, oczyszczamy. Kroimy go na pół, a potem na paseczki. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, sos sojowy, dodajemy łyżeczkę zielonej pasty curry, pół łyżeczki startego imbiru, pół łyżeczki kurkumy, posiekany ząbek czosnku. Wkładamy kurczaka do miski i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Bakłażana kroimy na plastry (grubości około 1cm) i posypujemy solą z obu stron. Odstawiamy na 10 minut. Potem płuczemy i grillujemy (smażymy). Następnie kroimy na paski. Zieloną cebulkę drobno szatkujemy (zielone i jasnozielone części). W czasie gdy bakłażan nam się grilluje na rozgrzaną patelnię dodajemy kurczaka. Gdy będzie gotowy, dodajemy do niego bakłażana. Mieszamy przez około minutę. Dodajemy pomidory z puszki i zieloną cebulkę. Wszystko trzymamy na ogniu, aż woda z pomidorów nieco odparuje. Próbujemy i w razie konieczności doprawiamy solą, pieprzem lub ostrą papryką.
Podajemy z ryżem jaśminowym posypane pokruszonymi pistacjami.
A skoro mój Krzyś obiecał, że jak dodam przepis to sam go lada chwila powtórzy, to czekam ;)
Na zimno super! Aż strach pomyśleć jak dobrze smakuje na ciepło :)
OdpowiedzUsuńWystarczy zechcieć podgrzać w pracy i byś wiedział ;))
UsuńPodgrzewane nie smakuje tak samo!
OdpowiedzUsuńwitaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.
OdpowiedzUsuńSmaczne połączenie kurczaka i bakłażana z ciekawymi dodatkami, zapewne smakuje super. Zapraszam do siebie po szczegóły do nominacji do Liebster blog >http://6smak.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuń