poniedziałek, 6 maja 2013

Mam smak na pikantnego kurczaka z bakłażanem i pomidorami

Mam kilka zaległych przepisów do dodania, ale to - dzisiejsze danie zdecydowanie zasługuje na pierwszeństwo. Nam smakowało bardzo :)


Potrzebujemy

  • spora pierś kurczaka
  • jeden średni bakłażan
  • pół puszki pomidorów bez skórki
  • kilka pistacji
  • ząbek czosnku
  • cebula dymka
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka sosu sojowego
  • ryż jaśminowy

Przygotowanie

Najpierw zajmujemy się kurczakiem. Myjemy go, osuszamy, oczyszczamy. Kroimy go na pół, a potem na paseczki. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, sos sojowy, dodajemy łyżeczkę zielonej pasty curry, pół łyżeczki startego imbiru, pół łyżeczki kurkumy, posiekany ząbek czosnku. Wkładamy kurczaka do miski i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Bakłażana kroimy na plastry (grubości około 1cm) i posypujemy solą z obu stron. Odstawiamy na 10 minut. Potem płuczemy i grillujemy (smażymy). Następnie kroimy na paski. Zieloną cebulkę drobno szatkujemy (zielone i jasnozielone części). W czasie gdy bakłażan nam się grilluje na rozgrzaną patelnię dodajemy kurczaka. Gdy będzie gotowy, dodajemy do niego bakłażana. Mieszamy przez około minutę. Dodajemy pomidory z puszki i zieloną cebulkę. Wszystko trzymamy na ogniu, aż woda z pomidorów nieco odparuje. Próbujemy i w razie konieczności doprawiamy solą, pieprzem lub ostrą papryką.

Podajemy z ryżem jaśminowym posypane pokruszonymi pistacjami.


A skoro mój Krzyś obiecał, że jak dodam przepis to sam go lada chwila powtórzy, to czekam ;)

5 komentarzy:

  1. Na zimno super! Aż strach pomyśleć jak dobrze smakuje na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy zechcieć podgrzać w pracy i byś wiedział ;))

      Usuń
  2. Podgrzewane nie smakuje tak samo!

    OdpowiedzUsuń
  3. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne połączenie kurczaka i bakłażana z ciekawymi dodatkami, zapewne smakuje super. Zapraszam do siebie po szczegóły do nominacji do Liebster blog >http://6smak.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń