Ależ się ostatnio rozszalałam z sałatkami! Ale tak to z nimi jest - nie wymagają dużego nakładu pracy, są idealne do spakowania do lunchboxa, nie trzeba ich podgrzewać w firmowej mikrofali - same plusy! Na dziś mam dla Was sałatkę w kolorach lata. Może choć trochę przybliży nas do wiosny ;) Dzięki ogórkowi i mięcie jest orzeźwiająca, a przy tym niezbyt słodka dzięki grejpfrutowi. Zjedzenie około połówki awokado do drugiego śniadania zmniejsza chęć na podjadanie między posiłkami.
Potrzebujemy
na 4 porcje
- 2 długie ogórki
- 2 awokado
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- pół twardego jabłka
- garść migdałów
- garść mięty
- na sos: sok z połowy cytryny, duża łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Owoce (poza jabłkiem) i warzywa obieramy, pomarańcze i grejpfruta oczyszczamy z błonek. Wszystko kroimy w kostkę (mniej więcej ;)). Mieszamy składniki sosu. Siekamy migdały i miętę. Wszystko łączymy. Podajemy schłodzone.
Przy nakładaniu uważajcie na wodę, która zgromadzi się na dnie naczynia.
Przy nakładaniu uważajcie na wodę, która zgromadzi się na dnie naczynia.
Wpis bierze udział w akcji:
kwintesencja zdrowia :)
OdpowiedzUsuńI koloru! :D
Usuń