czwartek, 15 stycznia 2015

Mam smak na słoneczną sałatkę z awokado i ogórkiem



Ależ się ostatnio rozszalałam z sałatkami! Ale tak to z nimi jest - nie wymagają dużego nakładu pracy, są idealne do spakowania do lunchboxa, nie trzeba ich podgrzewać w firmowej mikrofali - same plusy! Na dziś mam dla Was sałatkę w kolorach lata. Może choć trochę przybliży nas do wiosny ;) Dzięki ogórkowi i mięcie jest orzeźwiająca, a przy tym niezbyt słodka dzięki grejpfrutowi. Zjedzenie około połówki awokado do drugiego śniadania zmniejsza chęć na podjadanie między posiłkami.

Potrzebujemy

na 4 porcje
  • 2 długie ogórki
  • 2 awokado
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • pół twardego jabłka
  • garść migdałów
  • garść mięty
  • na sos: sok z połowy cytryny, duża łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie

Owoce (poza jabłkiem) i warzywa obieramy, pomarańcze i grejpfruta oczyszczamy z błonek. Wszystko kroimy w kostkę (mniej więcej ;)). Mieszamy składniki sosu. Siekamy migdały i miętę. Wszystko łączymy. Podajemy schłodzone.

Przy nakładaniu uważajcie na wodę, która zgromadzi się na dnie naczynia.






Wpis bierze udział w akcji: 

Niskokaloryczny styczeń

2 komentarze: