Szybki i prosty posiłek do pracy. Awokado daje nam długie uczucie sytości, a pierś z kurczaka to dobre źródło białka. Gdy liczymy kalorie dobrze przygotować ją na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.
Sałatka z grillowanym kurczakiem z dressingiem z awokado
Potrzebujemy
na 4 porcje
- mieszanka sałat
- podwójna pierś z kurczaka
- kilka pomidorków koktajlowych
- kiełki rzodkiewki
- pół poszatkowanej czerwonej cebuli
- uprażone pestki dyni
- dressing: 1 awokado, 2 łyżki jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny, szczypta soli, pieprz, 1 ząbek czosnku
- przyprawy do kurczaka: chili, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i grillujemy. Gdy jest gotowy kroimy go na kawałki i zostawiamy do ostygnięcia. Sałatę, pomidorki, kiełki myjemy i suszymy. Pomidorki kroimy na połówki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Mieszamy wszystkie składniki sałatki. Część kiełków zostawiamy i nakładamy je na samym końcu. Dressing robimy tuż przed podaniem, żeby awokado nie ściemniało (chyba że zamierzamy spakować sałatkę do lunchboxa, wtedy dobrze pokropić go jeszcze kilkoma kroplami soku z cytryny już po nałożeniu). Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
Wpis bierze udział w akcjach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz