środa, 14 stycznia 2015

Mam smak na sałatkę z grillowanym kurczakiem i dressingiem z awokado

 

Szybki i prosty posiłek do pracy. Awokado daje nam długie uczucie sytości, a pierś z kurczaka to dobre źródło białka. Gdy liczymy kalorie dobrze przygotować ją na grillu elektrycznym lub patelni grillowej.

Sałatka z grillowanym kurczakiem z dressingiem z awokado


Potrzebujemy

na 4 porcje
  • mieszanka sałat
  • podwójna pierś z kurczaka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kiełki rzodkiewki
  • pół poszatkowanej czerwonej cebuli
  • uprażone pestki dyni
  • dressing: 1 awokado, 2 łyżki jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny, szczypta soli, pieprz, 1 ząbek czosnku
  • przyprawy do kurczaka: chili, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie

Kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i grillujemy. Gdy jest gotowy kroimy go na kawałki i zostawiamy do ostygnięcia. Sałatę, pomidorki, kiełki myjemy i suszymy. Pomidorki kroimy na połówki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Mieszamy wszystkie składniki sałatki. Część kiełków zostawiamy i nakładamy je na samym końcu. Dressing robimy tuż przed podaniem, żeby awokado nie ściemniało (chyba że zamierzamy spakować sałatkę do lunchboxa, wtedy dobrze pokropić go jeszcze kilkoma kroplami soku z cytryny już po nałożeniu). Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.





Wpis bierze udział w akcjach: 

Niskokaloryczny styczeń   Zdrowy obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz