Dodając owoce do sałatek, które zjadam na drugie śniadanie skutecznie walczę z potrzebą podjadania słodyczy. Polecam tę metodę nie tylko tym których noworocznym postanowieniem jest zrzucenie kilku kilogramów ;)
Potrzebujemy
na 4 porcje
- 400g szpinaku
- jedna podwójna pierś kurczaka
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki słonecznika
- 1.5 pomarańczy
- 100g fety
- dressing: sok z połowy pomarańczy, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, łyżka miodu
Przygotowanie
Kurczaka oczyszczamy, grillujemy, odstawiamy do przestygnięcia, kroimy na kawałki. Szpinak myjemy i suszymy. Pomarańczę obieramy i kroimy na cząstki (połówkę pomarańczy zostawiamy do dressingu). Słonecznik prażymy na suchej patelni. Żurawinę moczymy kilka minut w ciepłej wodzie. Fetę kruszymy na kawałki. Mieszamy składniki dressingu: wyciskamy sok z połowy pomarańczy, dodajemy sok z cytryny, oliwę i miód. Mieszamy wszystkie składniki sałatki i polewamy dressingiem.
Opcjonalnie możemy dodać do sałatki jedno pokrojone awokado.
Wpis bierze udział w akcjach:
Moje smaki :) Bardzo dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń