wtorek, 20 stycznia 2015

Mam smak na sałatkę ze szpinakiem, kurczakiem i pomarańczą


Dodając owoce do sałatek, które zjadam na drugie śniadanie skutecznie walczę z potrzebą podjadania słodyczy. Polecam tę metodę nie tylko tym których noworocznym postanowieniem jest zrzucenie kilku kilogramów ;)

Potrzebujemy

na 4 porcje

  • 400g szpinaku
  • jedna podwójna pierś kurczaka
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1.5 pomarańczy
  • 100g fety
  • dressing: sok z połowy pomarańczy, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy z oliwek, łyżka miodu

Przygotowanie

Kurczaka oczyszczamy, grillujemy, odstawiamy do przestygnięcia, kroimy na kawałki. Szpinak myjemy i suszymy. Pomarańczę obieramy i kroimy na cząstki (połówkę pomarańczy zostawiamy do dressingu). Słonecznik prażymy na suchej patelni. Żurawinę moczymy kilka minut w ciepłej wodzie. Fetę kruszymy na kawałki. Mieszamy składniki dressingu: wyciskamy sok z połowy pomarańczy, dodajemy sok z cytryny, oliwę i miód. Mieszamy wszystkie składniki sałatki i polewamy dressingiem.

Opcjonalnie możemy dodać do sałatki jedno pokrojone awokado.





Wpis bierze udział w akcjach:

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę     Zdrowy obiad

2 komentarze:

  1. Moje smaki :) Bardzo dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń