środa, 3 września 2014

Mam smak na chili sin carne



Chili sin carne, jak można się domyślić różni się od chili con carne brakiem mięsa. Jednak jest to potrawa tak sycąca i aromatyczna, że nawet mięsożerca będzie nią zachwycony.

Potrzebujemy

na 4 duże porcje

  • 2 puszki krojonych pomidorów lub 6-8 sporych pomidorów (np. malinowych), sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • 3 puszki czerwonej fasoli
  • 2 średniej wielkości marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 laski selera naciowego pokrojone w kostkę
  • 2 cebule (białe lub czerwone) pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 2-3 suszone pomidory drobno pokrojone
  • 3 ząbki czosnku
  • mieszanka przypraw: 2 łyżeczki chili, łyżeczka cynamonu, łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, dwie łyżeczki wędzonej papryki, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • do podania: garść kolendry, ćwiartki limonki, ryż pełnoziarnisty

Przygotowanie

Szklimy cebulę na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy marchew, seler i papryki. Podsmażamy wszystko około 5 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i podsmażamy przez minutę. Dorzucamy pomidory, fasolę i wszystkie przyprawy. Dusimy wszystko, aż większość płynu odparuje, a warzywa zmiękną - około 30 minut. Podajemy z ryżem, kolendrą i limonką.



Przepis bierze udział w akcji:

Pora na pomidora!


1 komentarz: