piątek, 5 września 2014

Mam smak na tajską sałatkę z surowego kalafiora


Jak byłam młodsza uznawałam tylko ugotowanego kalafiora z bułką tartą. Teraz wiem, że może być dobry również w zdrowszych formach - upieczony lub na surowo. Surowy, drobno starty kalafior ma lekko orzechowy posmak. Idealnie komponuje się z tajską, ostro-słodką marynatą.

Potrzebujemy
na około 5 porcji
  • główka kalafiora
  • 1 duży ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane dymki
  • 1 laska selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • spora garść orzeszków ziemnych
  • garść rodzynek namoczonych we wrzątku
  • natka pietruszki lub kolendra
  • 2 starte marchewki
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 1 ostra papryczka drobno pokrojona
  • na sos: sok z jednej limonki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 starte ząbki czosnku, 2 cm startego świeżego imbiru, 2 łyżeczki chilli
Przygotowanie
Kalafiora ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w blenderze. Mieszamy ze wszystkimi warzywami, orzechami i rodzynkami. Łączymy składniki sosu i dodajemy do sałatki. Podajemy po schłodzeniu w lodówce około 30 minut z ćwiartkami limonki.




1 komentarz:

  1. Świetny wpis! :))

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń