poniedziałek, 22 lipca 2013

Mam smak na makaron z tuńczykiem w pomidorowym sosie

Krzyś pewnego razu zamówił taki makaron w jednej z krakowskich makaroniarni. Od tamtej pory robimy go zawsze gdy mamy mało czasu, bo jest mało skomplikowany i nie wymaga wielu składników. Puszkę tuńczyka czy przecier zwykle każdy ma w lodówce. Dodatek kaparów lub oliwek jest opcjonalny. Prosty, studencki przepis do przygotowania w 15 minut :)


Potrzebujemy


  • dwie porcje makaronu - najlepiej kokardki lub penne
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • puszka tuńczyka w oleju
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • kapary, zielone oliwki - opcjonalnie
  • parmezan

Przygotowanie

Gotujemy makaron. W tym czasie przygotowujemy sos. Drobno siekamy cebulę, szklimy ją na patelni. Dodajemy puszkę tuńczyka i dwa przeciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy przecier pomidorowy i dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Doprawiamy. Mieszamy z makaronem. Na wierzch można dodać kilka kaparów, bądź pokrojone zielone oliwki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem (lub innym twardym serem).

Ja tym razem zamiast ziół prowansalskich dodałam taką oto przyprawę, przywiezioną przez moją siostrę z Włoch. Pasowała doskonale! Dzięki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz