wtorek, 23 kwietnia 2013

Mam smak na pełnoziarniste naleśniki z pieczarkami i cukinią

Nie jestem naleśnikową mistrzynią ;) Przy robieniu tych pierwszy poleciał do kosza, bo wlałam za dużo ciasta i zrobiła się ciapa. Z podanych proporcji wychodzi 5-6 sztuk. Wody mineralnej dolałam dosłownie trochę, ciasto wydawało mi się za gęste.


Potrzebujemy

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina wody mineralnej
  • 200g pieczarek
  • 1 cukinia
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół opakowania sera typu feta
  • pieprz

Przygotowanie

Składniki na ciasto - mąkę, mleko, jajko, sól mieszamy. Ewentualnie dodajemy trochę wody. Smażymy naleśniki - im cieńsze tym lepsze :) Pieczarki, cukinię, cebulę kroimy w drobną kostkę. Szklimy cebulę. Następnie dodajemy cukinię, chwilkę ja smażymy. Podkręcamy gaz i wrzucamy pieczarki. Jeśli będziemy je podsmażać na niewielkim ogniu to puszczą więcej wody. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser. Ja miałam akurat sałatkowy typu feta, ale myślę że jakiś z niebieską pleśnią sprawdziłby się idealnie. Farsz nakładamy na cały naleśnik i zwijamy.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zrobiłam! Bardzo dobre :)

    PS. Dla takich kucharzy jak ja dobrze by było uszczegółowić "chwilkę" itp. - ile to dokładnie minut. I może dla każdego przepisu określić czas przygotowania? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pomysł, postaram się :D generalnie mam problem z takimi rzeczami, już podawanie ilości składników to dla mnie duże wyzwanie, bo zwykle niestety robię na oko ;) Ale postaram się, jeszcze raz dziękuję :)

      Usuń