poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Mam smak na kuskus z warzywami



Kolejny ekspresowy posiłek do lunchboxu.

Potrzebujemy

(składniki na dwie porcje)
  • 1,5 szklanki kuskusu
  • pół czerwonej papryki
  • 3 łyżki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 3 łyżki ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżki groszku zielonego
  • kilka pędów bambusa
  • pół pomidora bez skórki
  • 2 łyżki soku pomidorowego/ketchupu
  • 1/2 cebuli

Przygotowanie

Kuskus zalewamy wodą. Ja zwykle wsypuję do miski i zalewam wodą tak, żeby poziom wody był o centymetr wyższy niż poziom kaszy. Odstawiamy na około 10 minut. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, paprykę w kostkę. Warzywa z puszki odsączamy. Na małej ilości tłuszczu szklimy cebulę. Dorzucamy paprykę i chwilę smażymy. Wsypujemy resztę warzyw i kaszę kuskus. Dodajemy sok pomidorowy lub ketchup. Mieszamy. Doprawiamy ostrą papryką.

Podobny przepis widziałam kiedyś na pewnym blogu kulinarnym, ale niestety nie mogę go teraz odnaleźć.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz