poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Mam smak na hummus


Ostatnio jest to moja ulubiona pasta. Odkąd odkryłam ciecierzycę to mogłabym jeść ją cały czas ;). Jest bardzo dobrym źródłem białka, więc czasami można zastąpić nią mięso.

Potrzebujemy

  • puszka odsączonej ciecierzycy
  • 5 łyżek zmielonego sezamu 
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • zimna przegotowana woda
  • sól

Przygotowanie

Ciecierzyce odsączamy. Ziarna sezamu mielimy - np. w młynku do kawy. Do pojemnika blendera wrzucamy ciecierzyce, sezam, ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny. Miksujemy na gładki płyn. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy wodę (2-3 łyżki). Doprawiamy solą do smaku.


Pasta ta jest idealna do chleba pełnoziarnistego, do grzanek. Jako że nie jadam zbyt dużo chleba wymyśliłam sobie żeby pastę tę dodać do czegoś innego. Poniżej dwa nienajlepsze zdjęcia pokazujące przykładowe użycia.


1 komentarz:

  1. Przepyszna! Wyszła nawet bez mielenia sezamu mlynkiem - rozdrobnił się dość dobrze przy blendowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń