piątek, 16 stycznia 2015

Mam smak na jednogarnkowy, wegański obiad z płaskurką w roli głównej


Natknęłam się pewnego dnia na jednym z zagranicznych blogów na coś o nazwie farro. Nie miałam pojęcia co to właściwie jest. Okazało się, że to mało znana u nas odmiana pszenicy płaskurka, popularna np. we Włoszech. Tak, tak, Włochy to nie tylko makaron ;) Wyczytałam, że jest zdrowsza od popularnego orkiszu, że redukuje cholesterol, że jest bogata w białko i chroni przed cukrzycą. Oho, pomyślałam, coś to "za zdrowe", żeby było smaczne. I pomyliłam się! Ziarna są bardzo dobre, delikatne, mają lekko orzechowy posmak. Polecam spróbować! Mi udało się ją kupić w sklepie ze zdrową żywnością w Krakowie na ul. Krupniczej, ale widziałam, że można ją bez problemu znaleźć w internecie. Jeśli więc chcecie spróbować czegoś nowego zachęcam do wypróbowania przepisu.

Płaskurkę możemy przygotować od razu lub namoczyć ją i zostawić na kilka godzin (ułatwi to pracę naszemu układowi pokarmowemu). Ja wybrałam pierwszą opcję ;)


Płaskurka z białą fasolą, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym


Potrzebujemy

na 4 porcje
  • około 250 - 300 g płaskurki
  • 400 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów w puszce
  • pół pora
  • mała czerwona cebula
  • puszka białej fasoli
  • spora garść szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • przyprawy: pół łyżeczki chili, łyżeczka kuminu, sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy lub inny do smażenia
  • opcjonalnie: twardy ser do posypania

Przygotowanie

Zaczynamy od pszenicy. Moczoną lub nie płuczemy i zalewamy około 0.5l zimnej wody. Wodę solimy i dodajemy kilka kropel oleju lub oliwy. Gotujemy płaskurkę do miękkości (około 30-40) minut na niewielkim gazie, pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Pora kroimy na plasterki, suszone pomidory na paski, czerwoną cebulę w pióra, czosnek drobniutko kroimy, a fasolę odcedzamy. Na głębokiej patelni lub w garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej rzepakowy (lub inny przeznaczony do smażenia). Cebulę i pora smażymy około 3-4 minuty mieszając co jakiś czas, na ostatnią minutę dorzucamy czosnek. Wrzucamy gotową płaskurkę, wszystko mieszamy i zalewamy passatą pomidorową. Po 10 minutach dorzucamy pomidory, szpinak i fasolę oraz przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy sos pomidorowy odparuje. 

Potrawa ta jest wegańska, ale pozostałym polecam posypać startym serem (parmezanem, grana padano).






Przepis bierze udział w akcjach:

Zima  we Włoszech    Zdrowy obiad

2 komentarze: