sobota, 2 sierpnia 2014

Mam smak na zapiekankę z zielonej soczewicy

Moje uwielbienie do soczewicy wciąż wzrasta. Dzisiejszy lunchboxowy posiłek jest jednym z naszych ulubionych.
 

Potrzebujemy

  • około 350g zielonej soczewicy
  • 1,5 szklanki bulionu lub wody
  • 3 liście laurowe
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia lub 1 zielona papryka
  • garść zielonych i czarnych oliwek
  • puszka krojonych pomidorów
  • kostka sera feta
  • pieprz, oregano, ostra papryka, słodka papryka

Przygotowanie

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy soczewicę, cebulę i liście laurowe. Zalewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż soczewica wchłonie płyn i zmięknie, około 25 minut. Można co jakiś czas przemieszać zawartość naczynia. Jeśli płyn się wchłonie, a soczewica będzie jeszcze twarda można dolać więcej wody. Wyciągamy naczynie z piekarnika - dodajemy pomidory z puszki, papryki i cukinię (pokrojone w kostkę) i doprawiamy pieprzem, oregano, słodką i ostrą papryką. Pieczemy około 15 minut. W ostatnim etapie dodajemy oliwki i posypujemy pokruszonym serem feta. Pieczemy jeszcze około 5 minut.

2 komentarze:

  1. Od dawna mam w domu soczewicę, ale do tej pory nie wiedziałam jak się za nią zabrać. Zapiekanka wygląda świetnie! Na pewno spróbuję :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń