sobota, 30 sierpnia 2014

Mam smak na czekoladowy mus bez czekolady



Ależ te kobiety oszukują! Jestem tego doskonałym przykładem. Jednak póki moje oszustwa mają miejsce w kuchni to nie mam wyrzutów sumienia ;) Ostatnio zafascynowana blogiem Jadłonomii, kuchnią wegańską i wegetariańską oraz po odkryciu sklepu ze zdrową żywnością tuż przy mojej pracy kombinuję bardziej niż zwykle. Burgery z soczewicy, ciecierzycy, twarożki ze słonecznika i nerkowców, budynie z kaszy jaglanej, pasztety warzywne, a teraz to: mus, który wygląda i smakuje jak czekoladowy, a przy tym jest całkowicie zdrowy. A Krzyś tylko wzdycha i zjada ze smakiem :) 

Z mięsa i nabiału póki co nie rezygnujemy, ale zgodzę się ze wszystkimi, którzy twierdzą, że zmiana diety na bezmięsną zdecydowanie wzmaga kreatywność.

Potrzebujemy

na 2-3 porcje
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2-3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub miodu (lub więcej jeśli chcecie by mus był bardziej słodki)
  • do podania: maliny, orzechy nerkowca


Przygotowanie

W blenderze umieszczamy wszystkie składniki (poza dekoracją). Miksujemy na gładki mus. Nakładamy do miseczek, schładzamy około 15 minut w lodówce. Dekorujemy. I już możemy oszukiwać innych!






1 komentarz: