czwartek, 24 lipca 2014

Mam smak na sałatkę z surowego kalafiora z pieczoną ciecierzycą

Surowy kalafior smakuje nawet tym, którzy nie lubią smaku tego warzywa po ugotowaniu. Ma lekko orzechowy posmak.


Potrzebujemy

składniki na 4 porcje

  • 1 kalafior
  • 1 jabłko
  • 6-8 rzodkiewek
  • 1 awokado
  • puszka ciecierzycy lub około 250g ugotowanej ciecierzycy
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • chilli, pieprz

Przygotowanie

Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Rozdrabniamy blenderem - najlepiej partiami. Robimy dressing z soku z cytryny, miodu, oliwy z oliwek i przypraw. Dodajemy dressing do kalafiora. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ciecierzyce na papierze do pieczenia około 10-15 minut - aż lekko zbrązowieje. Kroimy jabłko i rzodkiewkę na plasterki. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z kilkoma plasterkami awokado.




Przepis oryginalny pochodzi z bloga thefirstmess.com

1 komentarz: