wtorek, 13 sierpnia 2013

Mam smak na leczo

Lubię takie leczo - nie całkiem rozgotowane, dające zjeść się widelcem.

Potrzebujemy

(6-8 porcji)
  • 1kg papryki (czerwonych i jednej żółtej)
  • 1kg pomidorów
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cukinia
  • 0,6kg dobrej kiełbasy
  • łyżka ostrej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • papryczka chilli


Przygotowanie

Kroimy cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę w kostkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skórki i także kroimy je w kostkę. Papryczkę chilli kroimy bardzo drobno. W garnku z grubym dnem szklimy cebulę na oleju. Dodajemy kiełbasę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i paprykę. Po 5-10 minutach dodajemy cukinię. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek, papryczkę, ostrą paprykę, sól i pieprz. Trudno powiedzieć ile powinno się gotować leczo (około 30-40 minut), lepiej sprawdzić kiedy będzie miało odpowiadającą nam konsystencję.
Podajemy ze świeżym pieczywem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz