piątek, 23 sierpnia 2013

Mam smak na wegetariański pasztet i konfiturę z czerwonej cebuli

Naprawdę bardzo lubię pasztety, jednak nigdy nie podjęłam się zrobienia mięsnego pasztetu sama. To wciąż przede mną :) Dziś za to przedstawiam pasztet w wersji wegetariańskiej z dodatkiem suszonych pomidorów. Jego zrobienie nie wymaga wiele czasu, a ilość wystarczy na kilka dni. Dodatkiem może być wyrazista w smaku konfitura z czerwonej cebuli.


Potrzebujemy

  • opakowanie czerwonej soczewicy (350g)
  • dwie puszki ciecierzycy
  • 1.5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki zmielonego sezamu
  • kilka suszonych pomidorów (dodałam około 10 sztuk)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • przyprawy: chilli, tymianek, majeranek, świeżo zmielony pieprz, sól, papryka ostra, 4 ząbki czosnku

Przygotowanie

Kaszę i soczewicę zalewamy wodą (2-3cm ponad ich poziom). Gotujemy aż wchłoną wodę - około 20 minut na niewielkim gazie, od czasu do czasu mieszając. Ciecierzycę odsączamy - możemy użyć suchej ciecierzycy, ale wtedy przygotowania należy rozpocząć dzień wcześniej, zalewając ciecierzycę wodą i zostawiając na całą noc. Przekładamy ugotowaną kaszę, soczewicę i ciecierzycę do miski i wszystko dokładnie blenderujemy. Dodajemy przyprawy, oliwę, zmielony sezam i żółtko. Mieszamy dokładnie. Próbujemy i jeśli jest potrzeba to doprawiamy. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki i dodajemy - mieszamy, ale już nie miksujemy. Całość przekładamy do blachy lub keksówki (z tych składników wyszła mi pełna keksówka 25x11cm). Pieczemy w 175 stopniach około 50 minut.



Konfitura z czerwonej cebuli

Potrzebujemy 

  • 0.4kg czerwonej cebuli
  • 3 łyżki miodu
  • 4-5 łyżek octu balsamicznego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz, sól

Przygotowanie

Cebulę kroimy w pióra i szklimy na oliwie. Dodajemy miód, ocet i przyprawy. Smażymy aż płyn odparuje.


Oryginalny przepis na pasztet pochodzi stąd. Nieco go zmodyfikowałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz