Zima to fatalny czas na prowadzenie bloga. Wychodzę do pracy - ciemno, wracam - ciemno, jak w takich warunkach robić zdjęcia? Ok, może odrobinę winny jest mój brak konsekwencji ;) Ale nic to, powracam z nowym przepisem.
Domowe pizze kojarzą mi się z grubym, drożdżowym ciastem, a ja jakiś czas temu wymarzyłam sobie zrobienie pizzy na cieniutkim spodzie (jak w Przestrzeniach ;)). I udało się. Cienkie chrupiące ciasto i proste dodatki, pycha!
Potrzebujemy
składniki na dwa spody
- 2 szklanki mąki (plus trochę do posypania blatu)
- szklanka ciepłego mleka (nie gorącego)
- 10g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sos pomidorowy
- dodatki: 2 garści rukoli, 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej/parmeńskiej, parmezan, świeżo zmielony pieprz i sól, łyżka oliwy (u mnie truflowa).
Przygotowanie
Rozpuszczamy drożdże w mleku i odstawiamy na 15 minut. W misce łączymy mąkę, sól, cukier i drożdże z mlekiem. Mieszamy kilkukrotnie i dodajemy oliwę. Dokładnie wyrabiamy - może to zająć 5-10 minut. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło, można dodać jeszcze trochę mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut. Po upływie tego czasu, dzielimy ciasto na dwie porcje (jedną możemy zamrozić na później :)). Rozwałkowujemy cienko. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 minut.
Po tym czasie wyciągamy, smarujemy spód sosem i wkładamy jeszcze na 5-7 minut. Sos pomidorowy możemy szybko zrobić sami - ja obrałam jednego sporego pomidora ze skórki, pokroiłam drobno, wrzuciłam do garnka wraz z łyżką oliwy i przecieru pomidorowego, doprawiłam bazylią, ostrą papryką i pieprzem. Gdy pomidor zmiękł wszystko przetarłam przez sitko (można też zblendować).
Wyciągamy z piekarnika, nakładamy dodatki i gotowe!
Wygląda bardzo smacznie! Lubię rukolę na pizzy :)
OdpowiedzUsuńAleż fantastycznie wygląda ta pizza, prawie mam wrażenie, że mi pachnie z ekranu.
OdpowiedzUsuń