niedziela, 12 stycznia 2014

Mam smak na śniadanie z patelni

Paskudny poranek w Krakowie zmusił mnie do przygotowania słonecznego śniadania. Jest to dla mnie połączenie smaków Włoch, Hiszpanii i Maroka. Jeśli macie rano pół godziny czasu, warto przyrządzić takie danie na poprawienie humoru. A może uda nam się tym przyciągnąć słońce? :)




Potrzebujemy

składniki na jedną średnią patelnie (dla dwóch bardzo głodnych osób)
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • jedna czerwona papryka
  • ok. 10 plasterków chorizo
  • 2-3 jajka
  • 100g sera feta
  • przyprawy: świeża kolendra lub natka pietruszki (pęczek), sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz, płatki chilli, szczypta ostrej papryki
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Przygotowujemy składniki: czosnek drobno siekamy, chorizo kroimy na pół plasterki, pomidorki koktajlowe na połówki, a paprykę w "okręgi", które dzielimy na ćwiartki. Podsmażamy czosnek i chorizo na oliwie około 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy pomidory bez skórki, pomidorki koktajlowe i paprykę. Gotujemy około 10 min aż woda nieco odparuje. W tym czasie siekamy kolendrę i kroimy fetę na mniejsze części. Gdy sos zgęstnieje dorzucamy połowę kolendry oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka. Gdy zaczną się ścinać dorzucamy fetę. Gotujemy pod przykryciem około 3 min (aż białko się zetnie). Posypujemy resztą kolendry. Jemy prosto z patelni ze świeżym lub grillowanym pieczywem.


Oczywiście można przełożyć do miseczek, ale gdzie wtedy frajda z jedzenia prosto z patelni ;) A poza tym nie ma sensu brudzić większej ilości naczyń!
Danie równie dobrze sprawdzi się na ciepłą kolację.

Przepis ze strony: http://www.thelondoner.me

2 komentarze: