Lubię takie leczo - nie całkiem rozgotowane, dające zjeść się widelcem.
Potrzebujemy
(6-8 porcji)
- 1kg papryki (czerwonych i jednej żółtej)
- 1kg pomidorów
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cukinia
- 0,6kg dobrej kiełbasy
- łyżka ostrej papryki
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- papryczka chilli
Przygotowanie
Kroimy cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę w kostkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skórki i także kroimy je w kostkę. Papryczkę chilli kroimy bardzo drobno. W garnku z grubym dnem szklimy cebulę na oleju. Dodajemy kiełbasę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory i paprykę. Po 5-10 minutach dodajemy cukinię. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek, papryczkę, ostrą paprykę, sól i pieprz. Trudno powiedzieć ile powinno się gotować leczo (około 30-40 minut), lepiej sprawdzić kiedy będzie miało odpowiadającą nam konsystencję.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz