Potrzebujemy
proporcje na dużą blachę
- 400g malin
- 400g truskawek
- łyżka soku z cytryny
- 2/3 szklanki cukru - ja użyłam brązowego
- 200g mąki
- 90g masła
- 3 łyżki płatków migdałowych
- do podania: bita śmietana lub lody (waniliowe, śmietankowe)
Przygotowanie
Owoce myjemy, osuszamy i układamy na dnia naczynia żaroodpornego lub blachy wysmarowanej masłem. Kropimy sokiem z cytryny. Rozpuszczamy masło, mieszamy je z mąką, cukrem i posiekanymi płatkami migdałów. Najpierw można przemieszać łyżką, a potem wyrobić kruszonkę palcami. Wysypujemy ją na owoce. Zapiekamy około 20 minut w 200 stopniach. Na ostatnie 2-3 minuty można przełączyć piekarnik tylko na górę, żeby kruszonka odrobinę się zarumieniła.
Najlepiej smakuje na ciepło. U mnie z lodami :)
Khrembleeee :D
OdpowiedzUsuń