środa, 14 sierpnia 2013

Mam smak na makaron z indykiem w curry i szpinakiem

Powtarzam, że jestem makaroniarą, a ciągle mało tu przepisów na pasty. Jak jeszcze nie macie pomysłu na dzisiejszy szybki obiad to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.




Potrzebujemy

(na 4 porcje)
  • 4 porcje makaronu
  • 0.5kg indyka (filet pokrojony na plastry)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 0.5kg świeżego szpinaku
  • curry, kurkuma
  • pieprz, sól
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • parmezan lub inny twardy ser
  • dwa ząbki czosnku

Przygotowanie

Zaczniemy od mięsa. Myjemy, suszymy, oczyszczamy, kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dodajemy łyżkę przyprawy curry i łyżeczkę kurkumy. Żeby było ostrzejsze dodałam jeszcze pół łyżeczki zielonej pasty curry, jednak jest to dodatek opcjonalny. W tym czasie wstawiamy makaron. Mięso podsmażamy. Gdy będzie gotowe dodajemy do niego przygotowany szpinak - uduszony z dwoma ząbkami czosnku, do zwiędnięcia. Mieszamy i dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy posypane parmezanem lub innym twardym serem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz