Powtarzam, że jestem makaroniarą, a ciągle mało tu przepisów na pasty. Jak jeszcze nie macie pomysłu na dzisiejszy szybki obiad to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
Potrzebujemy
(na 4 porcje)
- 4 porcje makaronu
- 0.5kg indyka (filet pokrojony na plastry)
- kilka suszonych pomidorów
- 0.5kg świeżego szpinaku
- curry, kurkuma
- pieprz, sól
- 3 łyżki śmietanki 30%
- parmezan lub inny twardy ser
- dwa ząbki czosnku
Przygotowanie
Zaczniemy od mięsa. Myjemy, suszymy, oczyszczamy, kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dodajemy łyżkę przyprawy curry i łyżeczkę kurkumy. Żeby było ostrzejsze dodałam jeszcze pół łyżeczki zielonej pasty curry, jednak jest to dodatek opcjonalny. W tym czasie wstawiamy makaron. Mięso podsmażamy. Gdy będzie gotowe dodajemy do niego przygotowany szpinak - uduszony z dwoma ząbkami czosnku, do zwiędnięcia. Mieszamy i dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy posypane parmezanem lub innym twardym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz