poniedziałek, 29 lipca 2013

Mam smak na pierogi z borówkami!

Oj, chodziły za mną te pierogi kilka ładnych dni. Dziś, mimo upału, postanowiłam postać chwilę w kuchni i je zrobić. Nie wiedziałam, że pójdzie tak szybko - po godzinie od rozpoczęcia przygotowań po pierogach ani śladu ;)




Potrzebujemy


  • 270g mąki
  • około 150ml przegotowanej wody - ciepłej
  • 250g borówki amerykańskiej
  • czubata łyżka cukru
  • kilka kropel esencji waniliowej
do podania:
  • śmietana, brązowy cukier, cynamon

Przygotowanie

Ciasto wyrabiamy z mąki i ciepłej wody. Wodę dodajemy stopniowo. Po wyrobieniu przykrywamy kulę z ciasta, tak żeby nie wyschło. Borówki myjemy, dodajemy cukier i esencje waniliową. Rozwałkowujemy cienko ciasto. Szklanką wykrajamy kółka, na środek nakładamy borówki i formujemy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4 minuty. Najlepiej robić to porcjami, żeby nam się nie pokleiły. Po ugotowaniu wykładamy na tacę/talerz przykryty papierem ręcznikowym, żeby odsączyć z nadmiaru wody.

Podajemy jak lubimy: u mnie ze śmietaną, brązowym cukrem i szczyptą cynamonu.

Zdjęcia nie najlepsze, bo robione przed chwilą, a słońca już brak.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz