Potrzebujemy
- 270g mąki
- około 150ml przegotowanej wody - ciepłej
- 250g borówki amerykańskiej
- czubata łyżka cukru
- kilka kropel esencji waniliowej
do podania:
- śmietana, brązowy cukier, cynamon
Przygotowanie
Ciasto wyrabiamy z mąki i ciepłej wody. Wodę dodajemy stopniowo. Po wyrobieniu przykrywamy kulę z ciasta, tak żeby nie wyschło. Borówki myjemy, dodajemy cukier i esencje waniliową. Rozwałkowujemy cienko ciasto. Szklanką wykrajamy kółka, na środek nakładamy borówki i formujemy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4 minuty. Najlepiej robić to porcjami, żeby nam się nie pokleiły. Po ugotowaniu wykładamy na tacę/talerz przykryty papierem ręcznikowym, żeby odsączyć z nadmiaru wody.
Podajemy jak lubimy: u mnie ze śmietaną, brązowym cukrem i szczyptą cynamonu.
Zdjęcia nie najlepsze, bo robione przed chwilą, a słońca już brak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz