wtorek, 30 lipca 2013

Mam smak na sałatkę z wędzonym łososiem i soczewicą

Poniższa sałatka znalazła się w moim dzisiejszym lunchboxie. Trochę pomieszanie z poplątaniem, ale wyszło smacznie, a dzięki soczewicy okazało się całkiem sycące. Soczewica czy ciecierzyca są bardzo dobrym źródłem białka, a już dawno dowiedziono, że białko roślinne nie jest gorsze od zwierzęcego. Może warto od czasu do czasu odpocząć od mięsa na rzecz tych właśnie produktów? ;)


Potrzebujemy

składniki na dwie porcje
  • 50g wędzonego łososia
  • 1/3 szklanki suchej soczewicy (u mnie zielona)
  • dwie porcje roszponki
  • kiełki (u mnie rzodkiewki)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • na sos: łyżka oliwy z oliwek, łyżka musztardy, łyżka posiekanego koperku, łyżka soku z cytryny


Przygotowanie

Soczewice gotujemy około 10-15 minut (aż zmięknie) w osolonej wodzie. Roszponkę myjemy, suszymy. Łososia kroimy drobno, a pomidorki na ćwiarteczki. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Gdy soczewica ostygnie mieszamy wszystkie składniki razem z sosem.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz