Potrzebujemy
- dwie porcje makaronu - najlepiej kokardki lub penne
- słoiczek przecieru pomidorowego
- puszka tuńczyka w oleju
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- kapary, zielone oliwki - opcjonalnie
- parmezan
Przygotowanie
Gotujemy makaron. W tym czasie przygotowujemy sos. Drobno siekamy cebulę, szklimy ją na patelni. Dodajemy puszkę tuńczyka i dwa przeciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy przecier pomidorowy i dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Doprawiamy. Mieszamy z makaronem. Na wierzch można dodać kilka kaparów, bądź pokrojone zielone oliwki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem (lub innym twardym serem).
Ja tym razem zamiast ziół prowansalskich dodałam taką oto przyprawę, przywiezioną przez moją siostrę z Włoch. Pasowała doskonale! Dzięki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz