Kilka osób i niewiele czasu na przygotowanie szybkiego posiłku, który można zjeść i na ciepło i na zimno? Poniższe trzy potrawy przygotowałam w niecałą godzinę. Podobno wszystkim smakowało :)
Tarta ze szparagami i pomidorami
Potrzebujemy
- około pół pęczka szparagów
- gotowe ciasto francuskie
- kilka - około 6 - pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Rozkładamy ciasto francuskie na prostokątnej blaszce. W odległości około 1cm od brzegu tworzymy delikatne nacięcia. Po upieczeniu zrobi nam się ramka. Ważne, żeby całkiem nie przeciąć ciasta. Szparagi gotujemy na parze lub we wrzątku (około 3 min), mają pozostać jędrne. Po odcedzeniu wkładamy na chwilę do zimnej wody, żeby zachowały kolor. Pomidorki kroimy na plasterki. Mieszamy śmietanę, jajko, sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Smarujemy ciasto (wnętrze ramki) wymieszaną śmietaną. Układamy szparagi i pomidorki. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić kiedy ciasto nam się zarumieni. Podajemy na zimno lub ciepło (np. posypane parmezanem lub z dodatkiem sosu czosnkowego).
Tarta z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą
Potrzebujemy
- płat ciasta francuskiego
- 2 garście rukoli
- kilka pomidorków suszonych
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- dwie kulki mozzarelli
Przygotowanie
Rozkładamy ciasto francuskie. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10-12 minut w 180 stopniach. Nie przejmujcie się jak wystrzeli wam do góry, po wyjęciu spokojnie opadnie. W tym czasie kroimy pomidory, szynkę w paski i mozzarellę w plasterki. Po wyciągnięciu ciasta rozkładamy na nim mozzarellę, na to szynkę i pomidory. Wkładamy do piekarnika na jeszcze około 10 minut - aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypujemy rukolą, świeżo zmielonym pieprzem i kropimy oliwą z oliwek.
Proste tortille z łososiem
Potrzebujemy
- 6 tortilli
- opakowanie mixu sałat
- opakowanie wędzonego łososia w plastrach
- serek śmietankowy - np. Philadelphia, Twój smak
Przygotowanie
Tortille smarujemy serkiem. Układamy kawałki porwanego łososia i sałatę. Można pokroić jedną tortillę na 5 kawałków i podawać poukładane "na stojąco" lub zjadać w całości :)
Widzę pełno smaków, które lubię :) !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://mojapasjasmaku.blogspot.com/