W końcu piękna pogoda! Żeby jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, wybieram ostatnio bardzo szybkie posiłki. A że makaron Chow mein potrzebuje jedynie czterech minut na bycie gotowym, wybrałam go jako podstawę do poniższego dania.
Potrzebujemy
- 100 g wędzonego łososia (w plastrach, brzuszki lub plastry polędwicy z łososia)
- 5-6 zielonych szparagów
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 porcje makaronu Chow Mein - zwykle to połowa opakowania
- na sos: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka miodu
- sezam
Przygotowanie
Szpinak myjemy i dusimy na łyżce masła około dwóch minut. Szparagi gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie około 3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby zachowały kolor. Kroimy na około 2cm kawałki. Łososia kroimy z nieregularne kawałki. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 4 minuty. Mieszamy składniki na sos. Odcedzamy makaron. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię razem z sosem, łososiem, szpinakiem i szparagami. Podgrzewamy około 2-3 minuty cały czas mieszając. Podajemy posypane sezamem.
Wygląda po prostu rewelacyjnie! Szparagi zawsze mnie trochę odstraszały, ale to danie mnie przekonuje :)
OdpowiedzUsuńmniaam
OdpowiedzUsuń