czwartek, 23 maja 2013

Mam smak na smaczny posiłek do pracy 2!

Jeść w pracy trzeba codziennie, więc poniżej kolejna garść inspiracji :)

Pudełko pierwsze

Składniki na dwa pudełka dla dwóch osób.

Sałatka z grillowanych warzyw i sera feta

Potrzebujemy

  • 1 małą cukinię
  • pół papryki
  • 5-6 pieczarek
  • ser feta
Warzywa myjemy. Pieczarki, cukinię i paprykę kroimy. Wrzucamy na patelnię grillową lub grilla. Ser kroimy w kostkę (ilość według uznania). Gdy warzywa ostygną dodajemy ser.

Sałatka z grochu i fasoli

Potrzebujemy

  • około 100g mrożonego groszku zielonego
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki ciecierzycy
Groszek przygotowujemy według opisu z opakowania, odcedzamy. Fasolę i ciecierzyce odcedzamy. Wszystko mieszamy.


Sałatka z pomidorów koktajlowych i kiełków

Potrzebujemy

  • umyte i osuszone kiełki (u mnie mieszanka)
  • kilka pomidorków koktajlowych (6-8)
Pomidorki kroimy. Mieszamy z kiełkami, kropimy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.



Pudełko drugie


Pieczony indyk z grillowanymi szparagami i pieczonymi ziemniakami

Potrzebujemy

  • filet z indyka
  • marynata: dwie łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki musztardy, łyżka sosu sojowego, dwa rozgniecione ząbki czosnku, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 ziemniaki
  • pół pęczka szparagów
  • sok z cytryny
Filet z indyka
Wymieszać składniki marynaty. Mięso oczyścić i dokładnie wetrzeć marynatę. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny (u mnie stał całą noc). Mój filet miał prawie kilogram. Piekłam go pod przykryciem w 180 stopniach przez 40 minut, a potem odkryłam, polałam górę sosem z dna naczynia żaroodpornego i piekłam jeszcze 7-10 minut. Można również piec w rękawie.
Taka ilość upieczonego indyka wystarczy na kilka obiadów ;)

Ziemniaki
Dokładnie wyszorować ziemniaki. Pokroić na plasterki. Do miski włożyć plasterki ziemniaków, łyżkę oleju lub oliwy, sól i rozmaryn. Dokładnie obtoczyć. Piec rozłożone w naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej (najlepiej w tym czasie co indyka, żeby zaoszczędzić czas) około 30-40 minut.

Szparagi
Zielone szparagi lubię bardziej niż białe - pewnie dlatego, że nie trzeba ich obierać ;) Myjemy dokładnie, osuszamy, kładziemy na grillu polewając odrobiną soku z cytryny. Grillujemy około 7 minut - sprawdzałam czy są gotowe wbijając widelec - powinien się łatwo wbić, ale uważajmy żeby nie były za miękkie, powinny pozostać jędrne.


Jutro też będzie lunchowo, ale tym razem trochę po indyjsku :)

1 komentarz:

  1. grillowane warzywa to jest to ;) polecam sałatki http://www.zgrilla.pl/salatka-z-grillowanych-warzyw/

    OdpowiedzUsuń