piątek, 17 maja 2013

Mam smak na kolorowy posiłek do pracy

Takiego kolorowego jedzenia do pracy to dawno nie mieliśmy ;) Zainspirowana moją ulubioną krakowską Chimerą zrobiłam coś takiego. W zupełności wystarcza na 8 godzin pracy, a przy tym nie jest nudne jak kanapki, tylko zdrowe i kolorowe :)

Pudełko pierwsze


Wszystkie podane składniki są przeliczone na dwie porcje, czyli w sumie cztery pudełka.

Sałatka z cykorii i owoców

Potrzebujemy

  • 1 cykoria
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • kilka borówek amerykańskich
  • sok z cytryny
Odrywamy listki cykorii, myjemy, suszymy, Jabłko i pomarańczę myjemy i kroimy mniej więcej w kostkę. Dorzucamy borówki. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny.

"Sałatka" z ciecierzycy i czerwonej fasoli

Potrzebujemy

  • pół puszki ciecierzycy
  • pół puszki czerwonej fasoli
Aż wstyd nazwać to przepisem i sałatką ;) Odsączamy, mieszamy, koniec :D

Szpinak z czosnkiem

Potrzebujemy

  • 100g świeżego szpinaku
  • dwa ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Szpinak myjemy i dusimy na patelni 3 minuty mieszając. Doprawić, dodać pokrojone ząbki czosnku.

Kurczak z grilla

Potrzebujemy

  • 1 pierś
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz ziołowy
Mieszamy składniki marynaty. Wcieramy w kurczaka. Wrzucamy na grilla na około 5-7 minut.

Pudełko drugie


Grillowany wędzony łosoś na szparagach z makaronem ryżowym

Potrzebujemy

  • pół wiązki szparagów zielonych
  • 2-3 plastry wędzonego łososia (u mnie są to plastry odrojone z tak wyglądającej polędwicy)
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • makaron ryżowy (pół paczki)
Szparagi zielone są bezproblemowe. Nie trzeba ich wcześniej obierać ani gotować. Posypane białym pieprzem i odrobiną soli wrzucamy na grilla. Polewamy odrobiną soku z cytryny. Jak mamy miejsce to w tym samym czasie grillujemy łososia wędzonego. Wiem, dziwny pomysł, ale nam wyjątkowo smakuje ;) Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, po czasie podanym na opakowaniu odcedzamy.
Proponuję dodać do tego sos musztardowo-koperkowy (3 łyżki musztardy, łyżka posiekanego koperku, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka oliwy z oliwek).

Zrobienie wszystkiego zajęło mi dokładnie 17 minut ;)



1 komentarz:

  1. Witaj,
    Chciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.

    Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.

    Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.

    Co zyskujesz na dodaniu swojego bloga ?
    1) Twój blog i posty mają więcej linków bezpośrednich, a więc pozycjonowanie google,
    2) wszystkie posty i blogi są otwierane bezpośrednio na stronie domowej, a więc statystyki,
    3) dostęp do szerszego grona czytelników zainteresowanych Twoją kategorią bloga, a czytających akurat inny blog


    Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości

    Michał Ludczyński ( twórca portalu )

    www.blogbook.pl


    PS.
    Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
    Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.

    PS2. Fajny pomysł : "Mam smak na ..."

    OdpowiedzUsuń