Potrzebujemy
- około 350g zielonej soczewicy
- 1,5 szklanki bulionu lub wody
- 3 liście laurowe
- 2 średniej wielkości czerwone cebule
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia lub 1 zielona papryka
- garść zielonych i czarnych oliwek
- puszka krojonych pomidorów
- kostka sera feta
- pieprz, oregano, ostra papryka, słodka papryka
Przygotowanie
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy soczewicę, cebulę i liście laurowe. Zalewamy bulionem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż soczewica wchłonie płyn i zmięknie, około 25 minut. Można co jakiś czas przemieszać zawartość naczynia. Jeśli płyn się wchłonie, a soczewica będzie jeszcze twarda można dolać więcej wody. Wyciągamy naczynie z piekarnika - dodajemy pomidory z puszki, papryki i cukinię (pokrojone w kostkę) i doprawiamy pieprzem, oregano, słodką i ostrą papryką. Pieczemy około 15 minut. W ostatnim etapie dodajemy oliwki i posypujemy pokruszonym serem feta. Pieczemy jeszcze około 5 minut.
Od dawna mam w domu soczewicę, ale do tej pory nie wiedziałam jak się za nią zabrać. Zapiekanka wygląda świetnie! Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dzięki :) zachęcam do wypróbowania
Usuń