W tak upalny dzień jak dziś nikomu nie chce się stać przy garach. Nawet mi ;) Dlatego ograniczając czas do minimum przygotowałam potrawę, którą robimy dokładnie tyle ile gotuje się makaron.
Potrzebujemy
- porcja pełnoziarnistego makaronu dla dwóch osób
- 200-250g krewetek tygrysich
- mała ostra papryczka
- 2-3 łyżki pesto bazyliowego - możemy użyć przygotowanego przez nas pesto lub gotowego
- pół natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- parmezan
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Podsmażamy chwilkę mieszając. Wrzucamy na patelnie krewetki - ja miałam mrożone. Smażymy około 5-7 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy papryczkę, pesto, sok z cytryny i natkę pietruszki. Odcedzamy makaron. Wrzucamy go na patelnie i mieszamy z resztą składników. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz