Surowy kalafior smakuje nawet tym, którzy nie lubią smaku tego warzywa po ugotowaniu. Ma lekko orzechowy posmak.
Potrzebujemy
składniki na 4 porcje- 1 kalafior
- 1 jabłko
- 6-8 rzodkiewek
- 1 awokado
- puszka ciecierzycy lub około 250g ugotowanej ciecierzycy
- pęczek natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- chilli, pieprz
Przygotowanie
Kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Rozdrabniamy blenderem - najlepiej partiami. Robimy dressing z soku z cytryny, miodu, oliwy z oliwek i przypraw. Dodajemy dressing do kalafiora. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ciecierzyce na papierze do pieczenia około 10-15 minut - aż lekko zbrązowieje. Kroimy jabłko i rzodkiewkę na plasterki. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z kilkoma plasterkami awokado.
Dzięki! :)
OdpowiedzUsuń