czwartek, 17 lipca 2014

Mam smak na sałatkę z soczewicą

Soczewica jest niesamowicie wdzięczną bazą dla wszelkiego rodzaju sałatek. Jest przy tym źródłem dobrych węglowodanów i białka.

Dzisiejsza sałatka dobrze smakuje schłodzona. Polecam spakować ją do lunchboxa. Przy okazji zachęcam do kombinowania. Wymieńcie jabłko na gruszkę, migdały na orzechy włoskie czy nerkowce, fetę na ser kozi, a pietruszkę np na rukolę. Dzięki dressingowi wszystko łączy się w sensowną całość.


Potrzebujesz

(na około 4 porcje)

  • 2 szklanki suchej soczewicy
  • pół kostki sera feta
  • jedno duże jabłko lub jedna duża gruszka
  • duża czerwona cebula
  • suszona żurawina lub czerwona porzeczka
  • pietruszka/rukola/kolendra/roszponka
  • kapary - około 2 łyżki
  • migdały/orzechy włoskie/nerkowce
  • na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, łyżka musztardy, cynamon, ostra papryka, szczypta kardamonu, pieprz, sól, łyżeczka miodu, łyżeczka mielonego imbiru

Przygotowanie

Ugotuj soczewicę według przepisu na opakowaniu - około pół godziny. Pokrój jabłko i cebulę w kostkę. Wymieszaj składniki dressingu. Połącz wszystkie składniki. Włóż sałatkę na pół godziny do lodówki. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek np do grillowanego kurczaka czy indyka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz