sobota, 19 lipca 2014

Mam smak na grillowane nektarynki z jogurtowymi lodami

Ale upalnie! No więc chłodzimy się kolejnymi lodami. Tym razem robiłam je inaczej niż w poprzednim przepisie. Do mało słodkich lodów dodałam grillowane nektarynki w miodzie.


Potrzebujemy

na dwie porcje

  • dwie nektarynki
  • duży jogurt grecki
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych
  • garść migdałów
  • cukier puder/stewia

Przygotowanie

Jogurt grecki umieszczamy w dużej misce (żeby jego poziom był dość niski i równomiernie się zmroził), mieszamy żeby nie miał grudek. Słodzimy - ja dodałam 2 łyżeczki stewii, gdyż staram się nie używać białego cukru, ale spokojnie możecie użyć cukru pudru, drobnego brązowego cukru lub dodatkowych 2 łyżek miodu. Całość wkładamy do zamrażarki na około 2-3h. Jeśli jesteście w domu możecie wyciągać co pół godziny i mieszać. Mnie nie było, a deser też wyszedł ;) Po tym czasie wyciągamy, mieszamy mocno łyżką lub rozdrabniamy widelcem. Jeśli zbyt mocno się zmroziło wyciągamy na 15 minut i dopiero mieszamy. Dodajemy wiórki kokosowe i wkładamy jeszcze na chwilkę do zamrażarki. W tym czasie nektarynki kroimy na połówki, wyciągamy pestkę i umieszczamy na grillu lub patelni grillowej. Polewamy miodem (najpierw z jednej, po odwróceniu z drugiej strony). Grillujemy około 10-15 minut. Szatkujemy drobno migdały. Nakładamy nektarynki, lody, posypujemy migdałami. Możemy dodać jeszcze miód, listki mięty czy cynamon.

Trochę trzeba poczekać, ale samo przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz