Naprawdę bardzo lubię pasztety, jednak nigdy nie podjęłam się zrobienia mięsnego pasztetu sama. To wciąż przede mną :) Dziś za to przedstawiam pasztet w wersji wegetariańskiej z dodatkiem suszonych pomidorów. Jego zrobienie nie wymaga wiele czasu, a ilość wystarczy na kilka dni. Dodatkiem może być wyrazista w smaku konfitura z czerwonej cebuli.
Potrzebujemy
- opakowanie czerwonej soczewicy (350g)
- dwie puszki ciecierzycy
- 1.5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 3 łyżki zmielonego sezamu
- kilka suszonych pomidorów (dodałam około 10 sztuk)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- przyprawy: chilli, tymianek, majeranek, świeżo zmielony pieprz, sól, papryka ostra, 4 ząbki czosnku
Przygotowanie
Kaszę i soczewicę zalewamy wodą (2-3cm ponad ich poziom). Gotujemy aż wchłoną wodę - około 20 minut na niewielkim gazie, od czasu do czasu mieszając. Ciecierzycę odsączamy - możemy użyć suchej ciecierzycy, ale wtedy przygotowania należy rozpocząć dzień wcześniej, zalewając ciecierzycę wodą i zostawiając na całą noc. Przekładamy ugotowaną kaszę, soczewicę i ciecierzycę do miski i wszystko dokładnie blenderujemy. Dodajemy przyprawy, oliwę, zmielony sezam i żółtko. Mieszamy dokładnie. Próbujemy i jeśli jest potrzeba to doprawiamy. Pomidory suszone kroimy na małe kawałki i dodajemy - mieszamy, ale już nie miksujemy. Całość przekładamy do blachy lub keksówki (z tych składników wyszła mi pełna keksówka 25x11cm). Pieczemy w 175 stopniach około 50 minut.
Konfitura z czerwonej cebuli
Potrzebujemy
- 0.4kg czerwonej cebuli
- 3 łyżki miodu
- 4-5 łyżek octu balsamicznego
- łyżka oliwy z oliwek
- pieprz, sól
Przygotowanie
Cebulę kroimy w pióra i szklimy na oliwie. Dodajemy miód, ocet i przyprawy. Smażymy aż płyn odparuje.
Oryginalny przepis na pasztet pochodzi stąd. Nieco go zmodyfikowałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz