wtorek, 14 maja 2013

Mam smak na słodką sałatkę z serem pleśniowym

Pomieszanie z poplątaniem. Wyszło kalorycznie, ale za to jak pysznie! 
Niestety polałam sosem wieczorem, więc do rana sałata oklapła (stąd te zdjęcia).


Potrzebujemy

  • pół opakowania sera pleśniowego (np. Lazur)
  • 5 suszonych pomidorków
  • sałatę na dwie osoby - u mnie opakowanie mixu sałat (ale myślę, że lepiej prezentowałaby się tu np. rukola)
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki brązowego cukru (może być biały)
  • suszona żurawina
  • na sos: łyżka oliwy z oliwek, łyżka musztardy, łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Orzechy włoskie wrzucamy na patelnie. Dodajemy cukier i dwie łyżki wody. Mieszamy cały czas do odparowania wody, uważając żeby orzechy nam się nie przypaliły. Po wyłączeniu od razu ściągamy z patelni. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Sałatę myjemy i suszymy. Wszystko mieszamy, dorzucając żurawinę (u mnie było jej około 15 sztuk na dwie porcje).
Składniki na sos dokładnie mieszamy. Polewamy - najlepiej chwilę przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz